Дієта при лікуванні кандидозу кишечника, заборонені та дозволені продукти

Захворювання являє собою грибкову інфекцію, вражаючу слизову оболонку. Воно викликається грибами Candida albicans. В нормі вони живуть в організмі і належать до категорії умовно-патогенної мікрофлори. Однак при певних умовах грибки кандіда посилено розмножуються, витісняють з кишечника корисну мікрофлору, що призводить до недуги. Дізнаємося про нього докладно.

Дієта при кандидозі кишечника

Ознаки кандидозу кишечника

Медики вважають кандидоз кишечника різновидом дисбактеріозу. Провокувати його розвиток можуть хронічні захворювання системи травлення, вроджений імунодефіцит, цукровий діабет, тривалий прийом антибіотиків, онкозахворювання, гормональні препарати, ВІЛ-інфекція, небезпечна екологічна обстановка і неповноцінне харчування.

Патогенний грибок дуже любить тепле і вологе середовище, що є в системі травлення.

Симптоми кандидозу кишечника наступні:

  1. Відчуття тяжкості в шлунку.
  2. Біль в животі.
  3. Діарея з білими пластівцями.
  4. Посилення газоутворення.
  5. Здуття та спазми живота після трапез.
  6. Відчуття неповного випорожнення після дефекації.
  7. Втрата апетиту і погіршення самопочуття.
  8. Нічна пітливість, безсоння.
Читайте також:  На что обратить внимание при выборе витамин для женщин?

Всі вищевказані прояви властиві найпоширенішою формою захворювання — неінвазивному кандидозу кишечника. Друга форма називається інвазивний (дифузний), кандидоз. Зустрічається вона набагато рідше і характеризується ерозивним колітом, стільцем рідкої консистенції з домішками крові, системним ураженням внутрішніх органів. Варто відзначити, що дифузний кандидоз кишечника більш властивий онкологічним хворим, пацієнтам, довгостроково брали імуносупресивні препарати.

Дієта при кандидозі кишечника

Важливу роль в терапії захворювання відіграє дотримання дієти. Вона спрямована на усунення симптомів недуги і уповільнення зростання грибка. Повноцінність і збалансованість — основа такого харчування.

Заборонені продукти

Суть дієти полягає у виключенні з щоденного меню солодких фруктів, дріжджових виробів, цукру. Ці продукти створюють в шлунку і кишечнику сприятливе середовище для розвитку грибка.

Протягом першого місяця після діагностики кандидозу кишечника слід взагалі виключити з раціону ананаси, всі цитрусові, помідори, створюють умови для розмноження кандид. Також варто відмовитися або, принаймні, звести до мінімуму в меню фрукти, насичення глюкозою. Це солодкі сорти яблук, виноград, банани. Заборона налягати на спиртне, мед та свіжу випічку. Відмовитися необхідно від консервації і маринадів, соєвого соусу і грибів. Краще на період початкового лікування виключити з меню картоплю, шинку і всі ковбасні вироби.

Читайте також:  Дієта при кандидозі — що можна їсти, а що не бажано?

Дозволені продукти

Що ж можна вживати, якщо такий об’ємний список обмежень? Гастроентерологи радять ввести в меню дієти більше моркви, салату, часнику, зелені. Дуже бажані кисломолочні продукти у вигляді йогурту, сиру, сироватки. Корисними будуть лісові ягоди, злаки, овес. Дієтологи при кандидозі рекомендують щодня вживати каші. Зварені на молоці або просто на воді, вони полегшують роботу кишечника, сприяють нормалізації обміну речовин.

Народна медицина радить вживати при кандидозі кишечника чорницю, лохину і жимолость. Часник, на думку народних цілителів, з його фітонцидами послужить хорошою допоміжної терапією кишкового кандидозу. Корисно в цьому зв’язку вживати салати з цим овочем, запіканки. При цьому щоденну дозу часнику в меню слід збільшувати поступово.

Готувати страви при цьому травному недугу рекомендується способом тушкування, запікання, на пару. А ось смажене і копчене — не для ослабленого хворобою кишечника.

Читайте також:  Профілактика молочниці у жінок та чоловіків — що потрібно знати?

Гарні результати в боротьбі із захворюванням дає вівсяний кисіль. Щоб його приготувати, треба на ніч залити холодною водою в кількості літра вівсяні пластівці (100 грамів). Вранці потрібно воду злити, а пластівці проварити в півлітрі води 2-3 хвилини. Вживати такий кисіль потрібно натщесерце і ввечері.

Що стосується рідини, то пити не рекомендується відразу після трапез і перед ними. Чисту воду, некислі соки, зелений чай потрібно вживати за годину до їжі і через годину після прийому їжі.

Вікторія Стоянова
Вікторія Стоянова

Лікар-лаборант, спеціалізація - клінічна лабораторна діагностика.

Molo4nica.in.ua
Додати коментар