Чи безпечно їсти печінку під час вагітності?

Чи безпечно їсти печінку під час вагітності?

Незважаючи на те, що печінка багата на поживні речовини, в ній міститься високий рівень певного типу вітаміну А, який потенційно може викликати викидень і вроджені дефекти у дитини, що розвивається, особливо в перші пару місяців вагітності.

Вважається, що вживання невеликої порції печінки один чи двічі на місяць пізніше під час вагітності не є шкідливим. Але тримайтеся подалі від печінки, якщо ви намагаєтеся завагітніти або перебуваєте в першому триместрі вагітності, і ретельно обмежуйте її вживання пізніше під час вагітності.

Чи корисна печінка вагітній жінці?

Багата вітамінами, мінералами та білком, печінка, як правило, вважається здоровою та багатою на поживні речовини їжею. Однак печінка містить дуже високу концентрацію попередньо сформованого вітаміну А, який може бути небезпечним під час вагітності.

Читайте також:  Чи безпечно ремонтувати та оновлювати меблі самій під час вагітності?

Існує два типи вітаміну А в харчових продуктах:

  • Попередньо сформований вітамін А (ретинол), що міститься у продуктах тваринного походження, таких як печінка, яйця, молоко та сир.
  • Каротиноїди провітаміну А, включаючи бета-каротин, рослинний пігмент, що міститься у фруктах та овочах, який організм перетворює на вітамін А.

Одна порція коров’ячої печінки містить більш ніж сім разів більше рекомендованої добової норми вітаміну А для майбутніх мам.

Під час вагітності важливо уникати прийому занадто великої кількості попередньо сформованого вітаміну А, але також важливо отримувати достатню кількість вітаміну А. Вам потрібно більше вітаміну А під час вагітності, щоб підтримувати розвиток очей та кісток дитини, а також підтримувати свій власний метаболізм, особливо у третьому триместрі, коли дитина швидко росте. Щоб отримати необхідний вам вітамін А, приймайте пренатальний вітамін, що містить вітамін А у формі бета-каротину, і їжте продукти, багаті на провітамін А. Кращими джерелами є фрукти та овочі, особливо помаранчеві або жовті, а також листова зелень.

Читайте також:  Чи безпечно пити чайний гриб під час вагітності?

Скільки печінки безпечно під час вагітності?

Вживання 50 гр один або два рази на місяць безпечне для вас та вашої дитини. Однак оскільки організм накопичує надлишок вітаміну А, часте вживання навіть невеликих порцій може бути токсичним для дитини.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар