Чи безпечно пити чайний гриб під час вагітності?

Чи безпечно пити чайний гриб під час вагітності?

Офіційно ні. Але якщо ви оберете правильний вигляд, ризик невеликий. Є чотири потенційні проблеми: алкоголь, кофеїн, кислотність та можливість отруєння.

Алкоголь: У будь-якому чайному грибі міститься кілька алкоголю. Навіть безалкогольний чайний гриб містить до 0,5 відсотка алкоголю за обсягом або приблизно десяту частину того, що міститься в середньому пиві.

Оскільки немає рівня алкоголю, який, як відомо, безпечний під час вагітності, радиться повністю відмовитися від алкоголю.

Зверніть увагу, що на ринку є багато “твердих” чайних грибів, в яких міститься стільки ж алкоголю, скільки і в пиві від 1 до 8 відсотків алкоголю, і їх важко знайти. Домашній чайний гриб містить до 3% алкоголю.

Кофеїн: Чайний гриб одержують шляхом ферментації підсолодженого чаю, в якому міститься від 25 до 50 мг кофеїну на порцію 250 мл, але процес ферментації, як правило, значно знижує цю кількість.

Читайте також:  Обвиття пуповиною: причини і наслідки для дитини

Більшість лікарів радять вагітним жінкам обмежувати споживання кофеїну з усіх джерел рівня менше 200 мг на день. Поки у вас не так багато іншого кофеїну, його кількість у чайному грибі не повинна бути проблемою під час вагітності чи годування груддю.

Кислотність: Після бродіння чайний гриб містить трохи оцтової кислоти – саме вона надає йому оцтового запаху та смаку. Він приблизно такий же кислий, як сода, яка може викликати печію та карієс.

Можливість отруєння: Багато виробників використовують тепло або хімікати, щоб зупинити процес ферментації під час приготування чайного гриба. Це вбиває бактерії та дріжджі і не дає їм виробляти надто багато алкоголю чи оцтової кислоти. Залежно від марки напій може бути підданий швидкій пастеризації або консервований з використанням сорбату калію або бензоату натрію. З точки зору безпеки ці стерилізовані напої мають бути придатними для пиття.

Читайте також:  Відкрита артеріальна протока: причини захворювання

Тим не менш, багато виробників виробляють непастеризований чайний гриб, який в процесі може бути заражений пліснявою або шкідливими бактеріями. Лікарі не радять вживати сирі чи недоварені продукти під час вагітності через ризик харчового отруєння.

Чи корисний вам чайний гриб?

Чайний гриб готується з чаю, тому в ньому мають бути ті самі антиоксиданти та мінерали, що й у будь-якому чаї. Він також містить різну кількість пробіотиків, які можуть допомогти здоров’ю кишківника. Але ви можете легко отримати пробіотики, вживаючи такі продукти, як кефір або йогурт з живими активними культурами, або ферментовані продукти, такі як квашена капуста.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар