Що робити при харчовій алергії

Якщо у вас харчова алергія, ваш лікар розповість вам, як уникнути алергічної реакції. Ось кілька загальних порад про те, як жити із харчовою алергією.

Що робити при харчовій алергії

Як мені уникнути алергічної реакції?

Єдиний реальний спосіб запобігти реакції – повністю уникати продуктів, на які у вас алергія. Вживання навіть крихітного шматочка їжі, на яку у вас алергія, може спричинити серйозну реакцію.

Уникати їжі, на яку у вас алергія, означає щось більше, ніж просто не їсти цю їжу. Декому навіть доводиться уникати дотику чи вдихання продуктів, куди вони алергія. Іноді речі, які не є харчовими продуктами, наприклад косметика, все ще можуть містити інгредієнти, на які у вас алергія.

Ось важливі способи уникнути контакту з продуктами, на які у вас може бути алергія:

  • Читайте етикетки на продукти харчування

Виробники продуктів харчування повинні вказувати на своїх етикетках, чи містять продукти будь-які з цих найпоширеніших алергенів:

  • арахіс
  • горіхи (наприклад, волоські горіхи та кешью)
  • молюски
  • риба
  • пшениця
  • молоко
  • яйця
  • соя

Інформація про харчову алергію буде вказана на етикетці одним із двох способів:

  • Їжа з'явиться у списку інгредієнтів.

Десь на етикетці буде попередження (наприклад, “містить арахіс” або “містить молюсків”).

  • Продукти, які продаються в країнах, повинні мати чітке маркування, щоб люди з поширеною алергією могли залишатися в безпеці. Але не всі алергени будуть включені до списків інгредієнтів або названі впізнаваним чином. Це часто буває з алергенами, відмінними від восьми найпоширеніших. Іноді алерген може бути прихований у довгому списку науково обґрунтованих інгредієнтів або включений до “натуральних ароматизаторів”, “барвників”, “спецій” або інших добавок.
Читайте також:  Зачіски на 1 вересня на середнє волосся

Продукти іноді змінюють інгредієнти, і версії того самого продукту різного розміру можуть містити різні інгредієнти, тому щоразу перевіряйте кожну упаковку.

  • Знати про перехресне забруднення

Одна річ, яка може не відображатися на етикетці – це ризик перехресного забруднення. Перехресне забруднення відбувається, коли їжа, на яку у вас немає алергії, вступає в контакт із їжею, на яку у вас алергія. Це може статися, наприклад, якщо виробник використовує те саме обладнання для подрібнення великої кількості різних продуктів.

Деякі компанії розміщують на своїх етикетках заяви, що попереджають покупців про ризик перехресного забруднення – повідомлення типу: “Може містити арахіс”, “Оброблено на підприємстві, яке також обробляє горіхи” або “Виготовлено на обладнанні, яке також використовується для молюсків”. Вам слід уникати продуктів із такими попередженнями про продукти, на які у вас є алергія.

Але підприємства не повинні розміщувати попередження про перехресне забруднення на етикетці продуктів харчування. Тому найкраще зв'язатися з компанією, щоб дізнатися, чи міг продукт доторкнутися до їжі, на яку у вас алергія. Можливо, ви зможете отримати цю інформацію з веб-сайту компанії. Якщо ні, зв'яжіться з компанією та запитайте.

Як я можу залишатися в безпеці, коли їм поза домом?

Ресторани, кафетерії та фуд-корти стають все кращими у приготуванні їжі для людей з алергією. Але перехресне забруднення, як і раніше, становить небезпеку, коли ви обідаєте поза домом: продукти, на які у вас алергія, можуть потрапити у вашу їжу, коли кухонний персонал використовує одні й ті самі поверхні, посуд чи олію для приготування різних продуктів.

Читайте також:  Що викликає анембріонію?

Коли вас немає вдома, запитайте, що міститься в їжі, яку ви збираєтесь з'їсти. Дізнайтесь, як готується їжа. Багато людей вважають, що найкраще принести безпечну їжу з дому або поїсти вдома, перш ніж вирушити в дорогу. Якщо друзі, яких ви відвідуєте або з якими обідаєте, не знають про вашу алергію, повідомте їх про це заздалегідь, щоб вони могли підготуватися. Не ділитесь напоями або столовими приладами з друзями, якщо вони їдять продукти, на які у вас алергія, та уникайте дегустації будь-якої їхньої їжі.

Ви також можете мати при собі персональну “картку шеф-кухаря”. У ньому докладно описується ваша алергія та допомагає персоналу ресторану зрозуміти, як приготувати для вас безпечну їжу. Ви можете знайти картки шеф-кухаря різними мовами на веб-сайтах з харчової алергії (наприклад, FARE, Food Allergy Research and Education). Якщо менеджеру або власнику ресторану здається незручним ваш запит про безпечне приготування їжі, не їжте там.

Можливо, краще уникати деяких типів ресторанів:

  • Якщо у вас є алергія на арахіс або деревні горіхи, ви можете уникати місць, де в продуктах харчування використовується багато арахісу, арахісової олії або деревних горіхів. Якщо у вас алергія на рибу чи молюсків, вам, можливо, доведеться уникати місць з відкритими плитами чи паровими столами, де готують рибу чи молюсків.
  • Буфети та салатні бари можуть бути ризикованими, тому що люди можуть переміщати ложки сервіровки та інший посуд з однієї їжі на іншу.
  • Будьте обережні у пекарнях, кафе-морожених чи кондитерських. Високим є ризик перехресного забруднення від загальних черпаків або обладнання.
  • Коли ви їсте в ресторанах, уникайте смаженої їжі. У багатьох місцях готують кілька продуктів в тому самому маслі.
Читайте також:  Як вилікувати емоційне вигоряння? Рекомендації

Що робити, якщо маю алергічна реакція?

Завжди носите з собою два автоін'єктори адреналіну на випадок реакції. Таким чином, ви готові до серйозної реакції. Ваш лікар дасть вам план дій щодо боротьби з алергією, щоб ви знали, коли вам слід приймати адреналін. Поговоріть зі своїми друзями про алергію і переконайтеся, що вони знають, де знайти ваш адреналін на випадок, якщо він вам знадобиться.

Завжди повідомляйте дорослим, якщо у вас є симптоми реакції, навіть якщо вони незначні. Дорослий може допомогти вам слідувати вашому плану дій по боротьбі з алергією для лікування будь-яких реакцій. Іноді серйозні реакції починаються із легких симптомів.

Уникаючи продуктів, на які у вас є алергія, будучи підготовленим і завжди маючи при собі адреналін, ви можете убезпечити себе.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар