Інтуїтивне харчування: нова дієта чи спосіб є все і худнути

Інтуїтивне харчування: нова дієта чи спосіб є все і худнути

Що це таке: стара історія, загорнута в нову обгортку, чи справді крутий спосіб не зациклюватися на калоріях, але при цьому не набирати вагу?

Способи схуднути пройшли швидку трансформацію від голодних днів до обов'язкових прийомів їжі 6 разів на день. Назви теж змінювалися: слово “дієта” замінили на психологічно приємніше “система харчування”. А тепер на зміну їм приходить «інтуїтивне харчування».

Що таке інтуїтивне харчування?

Експерти найчастіше під цим поняттям мають на увазі усвідомлений вибір продуктів. Тобто ви вчитеся прислухатися до свого організму, розуміти його справжні потреби та більше довіряти собі. За інтуїтивним харчуванням стоїть велика філософія про любов до себе та свободу вибору, про те, що найкраща дієта – відсутність такої, і розумний організм сам попросить, що йому потрібно.

З чого все почалося

Зародилося дане поняття в Америці, відомий лікар Стівен Хоукс, який все життя боровся із зайвими кіло, ще 2005 року опублікував своє дослідження. Після цього інтуїтивне харчування стало дуже популярною темою в США.

Але вже на той момент система існувала понад 30 років – ще у 70-ті роки Тейма Вейлер запропонувала недієтичний підхід. Зав'язана система на психології: як тільки ти собі щось заборонила, одразу захотіла найсильніше. І плюс, який тиражували прихильники ІП: себе не потрібно обмежувати, а є те, що хочеться, але це робити раціонально. Є не від нудьги, за компанію чи заради пристойності у гостях. Потрібно бути чесним із собою та знати, що насправді потрібно саме тобі.

Ось цьому етапі можливі крайнощі. Не можна до цього вибору ставитися надто серйозно. Рішення не повинно бути зваженим до найменших деталей, тому що час і сили на його прийняття також включаються до ціни питання, яку треба мінімізувати.

Сенс інтуїтивного харчування в тому, що почуття голоду — єдина розумна основа для їди. Його підміняють соціальні норми та стереотипи. Коли людина з'їдає зайве, вона гладшає. Це логічно. Є без почуття голоду шкідливо для організму та постаті. Але так само шкідливо терпіти почуття голоду. Якщо ви по-справжньому зголодніли, потрібно поїсти. Якщо ви дочекаєтесь моменту, коли голод стане сильним, переїдання не уникнути. Діставшись їжі, ви з'їсте більше, ніж потрібно.

Читайте також:  Корисні звички, які допоможуть прийти до правильного способу життя

Головне правило – жодних правил

У тому й річ, що концепція інтуїтивного харчування не ділить продукти на погані та хороші. Поки є заборонені продукти, людину тягтиме до них.

Тут система така — є все що завгодно, за дотримання двох умов: ви голодні і ваш організм вимагає саме цей продукт. І тут відбувається розрив шаблону. Любителів дієт лякає такий підхід. Це абсурд, думають вони, є все, що завгодно! Та й страшно дозволити собі заборонені продукти після того, як ти багато років переконував себе, що це не можна. Таким, що відсидів на дієтах, здається, що вони будуть їсти одні шкідливості. Але дослідження доводять протилежне – людський організм сам вибирає, що саме йому потрібно зараз.

Яскравий приклад — діти. Спостерігайте за ними. Вони їдять рівно стільки, скільки їм потрібно, а бажання запхати зайве обертається скандалом. Але коли батьки починають запихати їжу, то тут і починаються проблеми з надмірною вагою, рівнем цукру і в цілому сприйнятті про їжу.

Дитячий організм чистий і не зіпсований нав'язаними харчовими звичками та хімікатами, він сам вибирає потрібну йому їжу. Те саме можуть зробити дорослі, але на перебудову знадобляться час і терпіння. Ще раз – час і терпіння! Не чекайте, що після багаторічних обмежень ви відразу зловите цю хвилю. Час – головне випробування для нових іпэшників. Адже всім потрібно все й одразу.

Але якщо ви вирішили спробувати, то важливо, щоб була доступна різноманітна їжа. В цілому людям з порушенням харчової поведінки важко визначити, коли вони по-справжньому голодні, і помітити цей момент насичення, щоб припинити трапезу. І вийти з-за столу з легким голодом — не про це.

Читайте також:  Хімічний аналіз: цілі, види та складові процесу

Як навчитися розпізнавати момент насичення

Щоб вчасно зупинятися, потрібно відрегулювати швидкість їжі. Не поспішати, не відволікатися на телевізор чи комп'ютер. Є й розуміти, що ти їси.

Існує цікава техніка паузи. Наприклад, ви бачите, що з'їли достатньо, але не відчуваєте повного насичення. Тому просто відкладіть їжу на пару хвилин і займіться чимось іншим. Необхідно рухатися – це пробуджує відчуття ситості. Але не потрібно скочуватися до дієтичного контролю. Намагайтеся прислухатися до організму, а не обмежити себе насильно. Якщо ви почуваєтеся голодним, продовжуйте їсти.

Якнайчастіше практикуйте цю техніку, і поступово ви почнете відчувати момент насичення і передбачати його. Такі строгі, але ефективні правила використовуються і в японській дієті.

Основні принципи

Сама ідея інтуїтивного харчування полягає в тому, щоб слухати себе. Необхідно довіряти своєму організму, задовольняти його бажання і дозволяти собі всякі витівки. І так, їсти на ніч можна, якщо ви голодні. І якщо ви хочете цей шматок торта, ви без проблем можете його з'їсти. Ключовий момент – якщо дійсно хочете. Але деякі правила є і в інтуїтивному харчуванні. Ось вони.

  • Потрібно зрозуміти та прийняти почуття голоду . У харчуванні має бути золота середина.

  • Не контролюйте харчування і не рахуйте калорії . Потрібно інтуїтивно розуміти організм. Якщо ви відчуваєте потребу у шматочку шоколаду – вперед.

  • Потоваришуйте з їжею, яку ви вибрали собі протягом дня, вона вам обов'язково відповість взаємністю. Згадайте почуття після закінчення дієти, коли ви накидалися на заборонені продукти і потім із почуттям провини засуджували себе і засмучувалися, що не змогли втриматися. Забудьте про це, можна все!

  • Їжте із задоволенням. Наприклад, у східних країнах люди зазвичай не просто їдять, щоб заповнити життєву енергію, вони намагаються насолоджуватися їжею. Якщо ви їсте в приємній обстановці і вам подобається те, що у вас у тарілці, ви отримаєте більше енергії і нічого ніде не відкладеться. Потрібно насолоджуватися кожним шматочком, а не просто забивати шлунок, щоб припинити виснажливе почуття голоду.

  • Чи не вирішуйте проблеми за допомогою їжі! Це історія не про те, що мене кинув хлопець, піду наїмся. Часто саме під час стресу, переживань починається несвідоме об'їдання, яке нібито допомагає впоратися з нудьгою. Але це психологія. Після ненажерливості починається самобичування з приводу з'їденого. Часто це перетворюється на звичку, якої важко позбутися. Вирішуйте проблеми не за допомогою їжі, а дією та настрій піднімайте іншими речами: сходіть на тренування, прогулянку, зустріч із друзями.

  • Любіть, цінуйте та поважайте своє тіло . Прийміть його таким, яким воно є. Воно гарне вже зараз. Зрозумійте, що воно таке, яким ви його зробили. Полюбіть своє відображення у дзеркалі, сподобайтеся собі та почніть удосконалити себе у здоровому розумінні. Займайтеся спортом, який приносить радість. Або не займайтеся ним зовсім, якщо не любите.

  • Вибирайте хороші продукти , які принесуть користь та задоволення. Якщо це шоколад, то справжній шоколад, а не його подібність, якщо це сир, сир, а не сирний продукт. Любіть себе та давайте собі найкраще з того, що можете собі дозволити.

Читайте також:  Мінус 5 років: секрет омолоджувального макіяжу від візажиста

У такий момент виникає резонне питання: чи ви живете в соціумі, сидите на нарадах, можливо, ходите до театру на вистави по 1,4 год без антракту?

Почнемо з того, що мені подобається і що відгукується у моїй логіці. Принцип усвідомленого адекватного підходу вибору їжі. Розвиток технологій та обсяг інформації часом поглинає нас так, що ми, як діти, готові відпустити віжки та віддатися в руки професіоналів, не вникаючи у деталі діагнозів, схем та підходів лікування/оздоровлення/фітнесу.

Кожен організм унікальний, не тому, що ми такі чарівні, а тому, що у кожної людини свій набір ферментів, рецепторів та особливостей фізіологічних процесів. Саме тому те, що підходить навіть вашому братові чи мамі, не завжди підходить вам.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua