Хімічний аналіз: цілі, види та складові процесу

Хімічний аналіз – це набір методів, що використовуються визначення складу зразка речовини.

Основні види

Сучасні вчені розробили перелік процедур, необхідних проведення таких досліджень – від дистиляції до хроматографії. Тип та кількість операцій залежать від обсягу інформації, яку потрібно отримати із заданого зразка.

Хімічний аналіз

Розрізняють якісний та кількісний види хімічного аналізу. За допомогою першого можна знайти присутність у матеріалі тих чи інших елементів. Другий може дати інформацію про кількість зазначеного елемента.

У чому полягає процес?

Сьогодні такі операції виконуються незалежними лабораторіями, які працюють як із підприємствами, так і з приватними особами. До них належить і лабораторія “УкрХімАналіз” – компанія, яка дозволяє виробникам тих чи інших товарів перевіряти якість сировини, розробляти рецепти продуктів та визначати склад речовин, що використовуються.

Кожне хімічне дослідження складатиметься з наступних етапів:

  • Підготовка та очищення зразка

На цьому етапі речовини, що викликають похибки в роботі, вибірково видаляються. Коли для аналізу застосовується спеціальна апаратура, зразок попередньо готується за допомогою фільтрації, сушіння та інших процесів залежно від його складу та приладу, який буде застосовано.

  • Поділ та характеристика компонентів

Процес поділу компонентів допомагає правильно ідентифікувати кожен із них. Найчастіше для цього використовується хроматографія, хоча з’єднання можна розділити за допомогою кристалізації, дистиляції та інших методів. Далі виявляються властивості сполук – кислотність, щільність, здатність поглинати світло, температура замерзання чи кипіння тощо.

  • Кількість кожного з компонентів

Класичний спосіб кількісного визначення речовини – зважування чистої сполуки, яка попередньо відокремлюється від вихідного зразка.

Застосування хімічних досліджень

Сьогодні подібний аналіз використовується у харчовому секторі для визначення того, чи містить продукт необхідну кількість жиру, вуглеводів, крохмалю, жирних кислот та барвників.

Крім того, ці процедури часто застосовуються для визначення якості води. Так, водопровідна вода проходить через низку процесів з метою визначити її придатність для пиття, смак, колір, вміст у ній міді, натрію та інших елементів.

У сільськогосподарському секторі вивчаються корми для худоби, якість ґрунту та добрив та багато іншого.

І це лише основні галузі, де цей вид дослідження став фактично незамінним. Популярність хімічного аналізу зобов’язана прагненню виробників створювати продукти високої якості і при цьому оберігати довкілля, тому внесок технічних фахівців із хімічних лабораторій у цій справі неможливо переоцінити.

Вікторія Стоянова
Вікторія Стоянова

Лікар-лаборант, спеціалізація - клінічна лабораторна діагностика.

Molo4nica.in.ua
Додати коментар