Штучні підсолоджувачі підвищують ризик розвитку раку до 13 відсотків

Штучні підсолоджувачі підвищують ризик розвитку раку до 13 відсотків

Багато написано про шкоду здоров'ю підсолоджувачів. Ось і ще одне дослідження, яке говорить, що підсолоджувачі, які зазвичай використовуються в дієтичних безалкогольних напоях, можуть збільшити ризик розвитку раку.

Експерти з Французького Національного інституту охорони здоров'я та медичних досліджень та Паризького північного університету Сорбони відслідковували раціон харчування та стан здоров'я 100 000 осіб протягом восьми років.

Вони виявили на 13 відсотків більш високий ризик розвитку раку у людей, які регулярно вживали штучні підсолоджувачі.

Цей найвищий ризик спостерігався для підсолоджувачів аспартаму та ацесульфаму-К, які використовуються у безалкогольних напоях, таких як дієтична кока-кола та Coca-Cola Zero, а також у таких продуктах, як йогурти та навіть сир.

Попередні великомасштабні дослідження на людях не виявили такого зв'язку.

Читайте також:  Цинк під час вагітності

Якщо це правда, то, згідно з одним із результатів аналізу, це відкриття буде пов'язане приблизно з ще трьома випадками раку на 10 000 осіб протягом восьми років.

Французькі дослідники вивчили дієту та медичні записи 102 865 дорослих французів, середній вік яких становив 42 роки. Три чверті їх складали жінки.

Дані були зібрані в ході довгострокового дослідження харчування, в ході якого учасники кожні шість місяців представляють 24-годинні записи про раціон харчування.

Дослідники порівняли споживання ними штучних підсолоджувачів із діагнозами раку, про які учасники повідомили до січня 2021 року.

Близько 37 відсотків учасників свідомо вживали штучні підсолоджувачі принаймні раз на день.

До кінця дослідження у 3358 осіб було діагностовано рак, при цьому їхній середній вік на момент виявлення захворювання становив 59,5 років.

Читайте також:  Який у вас шанс народити близнюків?

З них 982 були пов'язані з раком молочної залози, 403 – з раком передміхурової залози та 2032 – з раком, пов'язаним з ожирінням.

Результати показали, що у тих людей, які споживали більшу кількість (зазвичай 79 мг на день) штучних підсолоджувачів, ризик розвитку загального раку був на 13% вищим у порівнянні з тими, у кого його не було.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар