У віці 9 місяців дитина почне практикувати хапання руками та зможе підносити руки до рота. На той час коли малюкові виповниться 12 місяців, він навчиться брати їжу та класти її в рот. Це дозволить вам додати його раціон їжу, яку він зможе їсти сам.
Щоб полегшити перехід від пюреподібної їжі до пальчикової їжі, дайте дитині вже знайомі їй смаки – спробуйте шматочки дуже м'якого, стиглого банана, якщо вона любить бананове пюре, або добре просмажені шматочки картоплі, якщо вона вже куштувала пюре.
Почніть з того, що під час їди висипте чотири або п'ять шматочків їжі на тацю або тарілку для годування. Додайте більше шматочків у міру того, як дитина їх їсть.
На ранньому етапі дитина може просто набирати їжу в долоню і підносити до рота, але згодом вона опанує захоплення і використовуватиме великий і вказівний пальці, щоб брати їжу.
Найкраща пальчикова їжа для малюка
- Хліб та хлібобулочні вироби
- Скибочки банана або інших стиглих фруктів, очищених від шкірки та кісточок, таких як манго, слива, груша, персик, диня чи кавун без кісточок
- Макарони
- Сир
- Яйце відварене
- Невеликі шматочки свіжих або підсмажених овочів, таких як морква, горошок, цукіні, картопля або солодка картопля
- Приготовлені на пару яблука чи моркву нарізати довгими тонкими смужками
- Маленькі, добре просмажені маленькі шматочки броколі або цвітної капусти
- Шматочки вареної курки, яловичого фаршу, індички чи риби розміром з горошину
- Добре приготовлена квасоля
Протягом перших кількох місяців вживання твердої їжі дитина вивчає текстуру, колір та аромат їжі у міру того, як вона їсть сама. Пропозиція різноманітних продуктів харчування може допомогти сформувати здорові звички у їжі на ранньому етапі.
Не давайте дитині круглі продукти без нарізки, такі як виноград та чорниця, великі шматки м'яса або шматочки горіхової олії – вони можуть викликати ядуху. Тверді фрукти та овочі, такі як сира морква або яблука, можна варити доти, доки вони не стануть м'якими, і подавати довгими смужками, щоб знизити ризик подавитися.
Що робити, якщо дитина подавилася?