Кажуть, якщо додати сіль у каструлю з водою, вода в ній закипить швидше.
Ця історія правдива, але різниця незначна, кажуть експерти.
Якщо ви додаєте 1 чайну ложку (менше 3 г) солі до літра води, це не матиме великого значення. Щоб довести воду до кипіння, потрібно зовсім небагато енергії. Фактично, вам потрібна 1 калорія енергії, щоб закипіла 1 грам води на 1 градус Цельсія.
Для того щоб вода закипіла, тиск її парів повинен дорівнювати тиску атмосфери. Тому вода на вершині Евересту кипить при нижчій температурі, ніж на рівні моря. Там менше атмосфери або нижчий тиск, що давить на воду на горі.
Однак давайте уявимо собі каструлю з водою на плиті, що горить, на рівні моря. Коли додається сіль, молекулам води стає важче вийти з каструлі та перейти у газову фазу, що відбувається, коли вода закипає. Це надає солоній воді більш високу температуру кипіння.
Солона вода не така стійка до зміни температури, як прісна; іншими словами, для підвищення температури солоної води на 1 градус C потрібно менше тепла, ніж для того, щоб зробити те саме з прісною водою.
Температура солоної води нагріватиметься швидше, ніж температура чистої води. Але в неї все ще більш висока температура кипіння, і маса все ще більша, коли ви додаєте сіль у той же об'єм води, так що це не означає, що солона вода кипить швидше.
Але історія змінюється, якщо ви наповнюєте каструлю меншою кількістю води та більшою кількістю солі. Вода в такій каструлі закипить швидше, тому що там буде менше води та більше солі.
Висновок: вам довелося б покласти багато солі, щоби суттєво вплинути на скорочення часу, необхідного для закипання води.
Livescience 22/09/2016