На думку експертів, миття продуктів, навіть дуже ретельне, може не видалити всі присутні бактерії. Якщо є бактерії на поверхні фруктів та овочів, а вони є майже завжди, і ви миєте їх холодною водою, це видаляє лише частину того, що знаходиться на поверхні. Якщо організми добре прикріплені або живуть у згуртованому співтоваристві, званому біоплівкою, їх буде важко позбутися.
Шорсткі поверхні, такі як на динях і шпинаті, створюють безліч затишних куточків, в яких можуть ховатися бактерії. Помідори набагато гладкіші, хоча на їх поверхні є крихітні пори, які є притулком для бактерій.
Більшість бактерій неможливо змити. І хоча це трапляється рідко, бактерії в ґрунті також можуть бути поглинені корінням рослин і залишатися всередині жилок рослини, де їх неможливо було б видалити промиванням.
Що стосується овочів та інших продуктів харчування, які їдять у сирому вигляді, то найкращий спосіб запобігти спалахам захворювань через попадання бактерій до людей, використовувати чистіші методи ведення сільського господарства. Коли вода, що використовується для зрошення продовольчих культур, береться з колодязів, розташованих поруч із худобою, фекальні бактерії можуть поширюватися через воду до їжі. А коли для добрива ґрунту використовується гній, бактерії можуть легко колонізувати рослини. Сільськогосподарські працівники повинні бути обережними, коли вони поводяться з посівами, тому що бактерії на їхніх руках можуть передаватися посівам.
Хоча хвороботворні бактерії також містяться у м'ясі, приготування їжі вбиває бактерії.