Що таке вітаміни і навіщо вони нам потрібні, чим небезпечні їх надлишок та недолік

Хімічні речовини, що входять до складу ферментів. Їхня відсутність призводить до авітамінозу, надлишок – до гіпервітамінозу. І те, й інше погано.

Що таке вітаміни і навіщо вони нам потрібні, чим небезпечні їх надлишок та нестача

У цій статті я хочу з вами поговорити про вітаміни. Це слово чула, напевно, кожна людина, але не кожна знає, що воно означає, які є категорії вітамінів, навіщо вони потрібні нашому організму. Давайте розумітися.

Що таке вітаміни

Вітаміни – це група есенціальних (життєво необхідних) низькомолекулярних харчових речовин, що входять до складу ферментів, що регулюють гомеостаз.

Вони мають високу біоактивність, відносяться до мікронутрієнтів. Чи не є джерелом енергії або матеріалом для побудови клітин, але без цих речовин організм людини не може нормально працювати.

Для повноцінної життєдіяльності людині потрібне безперебійне надходження вітамінів. Лише невелика їх частина виробляється самим організмом та мікрофлорою (при її ідеальному стані), решта надходить із харчуванням.

Натуральні рослинні вітаміни незамінні. При прийомі синтезованих видів вже за місяць організм втрачає здатність витягувати їх із їжі.

Наука, що вивчає склад, дію, можливості цих молекул-помічників, називається вітамінологією.

Завдяки її старанням, людство дізналося про існування понад 50 видів вітамінів та їх сполук. Кожен прийнято позначати певною літерою та цифрою.

Яка роль вітамінів

Вітаміни грають роль каталізаторів різних реакцій, є учасниками численних процесів, які у організмі.

Вони діють командою, причому якщо одного учасника не вистачає, загальний процес функціонування вітамінів в організмі зупиняється. Вони безпосередньо впливають на:

  • імунну систему, її здатність чинити опір вірусам, мікробам, протистояти зовнішнім агресивним факторам навколишнього світу;
  • ендокринну систему, що виробляє гормони (статеві, росту, розвитку);
  • енергетичні процеси, які дають людині життєву силу для здійснення будь-яких справ, впливають на працездатність, загальне самопочуття, ставлення до життя;
  • активні центри ферментних комплексів, завдяки яким відбуваються енергетичний обмін, метаболізм, розщеплення речовин, їх синтез;
  • нервову систему; роботу головного мозку (когнітивні здібності); настрій;
  • репродуктивну функцію, здатність до відтворення подібних до себе;
  • пластичний обмін, процес травлення, засвоєння, розщеплення, синтезування;
  • кровотворення, де вітаміни контролюють нормальний склад крові, освіту кров'яних клітин, рівень гемоглобіну (вітамінів, білків, мінералів);
  • серцево-судинну систему – беруть участь у зміцненні серцевого м'яза, його скороченні, провідності серцевих імпульсів, захищають від тромбів, холестеринових скупчень, від аритмії, інфаркту;
  • впливають на зовнішність, стан волосся, нігтів;
  • усувають негативні наслідки впливу хімічних ліків на організм;
  • є антиоксидантами.
Читайте також:  Умные смарт-часы с функцией измерения давления

Види вітамінів

Основних, найважливіших, всього 13. Вони поділяються на водо- та жиророзчинні, вітаміноподібні групи.

  1. Водорозчинні вітаміни без залишку розчиняються у водних середовищах, тому легко залишають організм, ніде не накопичуючись. Чутливі до окислювачів та іонів металів, що розпадаються при термічній обробці. До них відносяться: біотин, пантотенова, фолієва кислота, С, В1, В2, В3 (РР), В6, В7, В9, В12.
  2. Жиророзчинні: А, Д, Е, К. Містяться у тварин, рослинних жирах, оліях, розчиняються в жирних середовищах, виводяться насилу. Надлишки “резервуються” про запас, розподіляються по органах та тканинах.
  3. Вітаміноподібні речовини (налічується кілька десятків) мають лише деякі властивості вітамінів, виробляються мікроорганізмами, відіграють другорядну роль. Вони також поділяються на дві групи: водорозчинні (В4, В8, В10, В11, В13, В14, В15, В15, В17, Р, U), жиророзчинні (F, N, Кофермент Q, убіхінон, коензим Q).

Функції основних видів вітамінів

С (аскорбінова кислота) – стимулятор імунної, ендокринної, нервової системи, входить до складу клітин крові, кісток, зубів, контролює та відповідає за стан кровоносних судин, рівень холестерину, тиску, допомагає засвоєнню вітамінів, білків, заліза, очищає організм від отрут.

В1 (тіамін) – головний елемент вуглеводного, жирового, білкового, енергетичного обміну речовин. Дає енергію, покращує настрій, когнітивні здібності.

В2 (рибофлавін) задіяний у формуванні кісткової та зубної тканини, волосся, бере участь у роботі репродуктивної системи організму, щитовидної залози, утворенні еритроцитів, антитіл.

В3 (РР) (ніацин) регулює вуглеводний, білковий обмін, покращує тканинне дихання, розширює судини, виконує функцію знешкодження та виведення токсинів, шлаків.

В5 (пантотенова кислота) бере участь у клітинному процесі виробництва енергії, вивільняє та спалює жир із жирових клітин.

Читайте також:  "Одна за всіх!" або 8 причин, чому погано бути «чоловіком» у відносинах

В6 (піридоксин) перетворює амінокислоту триптофан у ніацин (В3), запобігає нервовим і шкірним розладам, перешкоджає старінню, регулює когнітивну діяльність.

В7 (біотин) стимулює клітинний ріст, відновлює функцію потових залоз, тканини нервової системи, важливий для роботи кишечника, омолоджує, покращує стан волосся, нігтів, знімає біль у м'язах.

В9 (фолієва кислота) – антивіковий вітамін, запобігає мутації генів ДНК, появи раку, стабілізує емоційне, гормональне тло, перешкоджає розвитку анемії, остеопорозу, бере участь у синтезі амінокислот.

В12 (кобаламін) впливає на повноцінний розвиток еритроцитів, задіяний у кровотворенні, утворенні ДНК, покращує когнітивні здібності, стабілізує нервову систему, дає енергію.

А (ретинол) забезпечує зростання організму, обмін речовин, впливає зір, має регенеруючі властивості.

Д (холекальциферол) знижує ризик виникнення остеопорозу, клінічної депресії, діабету, відповідає за стан скелета, зубів, збільшує тривалість життя.

Е (токоферол) відповідає за стан шкіри, стимулює вироблення естрогену, продовжує молодість клітинам організму, покращує засвоєння вітаміну А.

К (філлохінон) виробляється бактеріями кишечника, забезпечує міцність кісток, відновлює захисні властивості організму, покращує когнітивні здібності, гальмує передчасне старіння.

Джерела вітамінів

Організму потрібно безперебійне, регулярне надходження саме 13 необхідних органічних сполук. Основним їх джерелом є рослинна їжа, а також деякі продукти тваринного походження.

Існують продукти, що мають особливо високу концентрацію певного виду вітамінів. Це цитрусові, свіжі ягоди, коренеплоди, плоди дерев, зелень, водорості, всі види горіхів, насіння та насіння, пивні дріжджі, грубий житній хліб, часник, гречана, кукурудзяна, пшенична, вівсяна, житня крупи, бобові, гриби.

З тварин продуктів: молоко, сметана, сир, сир, яйця, м'ясо, печінка, риба.

У жиророзчинних видах вітамінів організм потребує менше, вони містяться в оліях з рослин, риб'ячому жирі, ікрі, печінці тріски, рибі жирних сортів, морепродуктах, яловичині, пророщеній пшениці, оливках, сухофруктах, гарбузі, помідорах, сливі, шпинаті, цибулі.

Окремі види (В6, В12, Н, К, В5) синтезуються в кишечнику завдяки бактеріальним мікроорганізмам.

Читайте також:  7 жіночих недоліків, від яких чоловіки божеволіють

Вітаміни РР, Д – результат ендогенного синтезу, що виробляється самим організмом.

Наслідки нестачі вітамінів

Повний хронічний дефіцит необхідних мікронутрієнтів називається авітаміноз. Навіть якщо бракує лише одного виду (групи) вітамінів, а інших у надлишку, відбувається “перекіс”.

Процес біохімічних реакцій зупиняється, виникає серйозна загроза здоров'ю, привід у розвиток смертельних хвороб, тотального руйнації організму, до смерті.

Авітаміноз передує початкова стадія захворювання – гіповітаміноз. Поступова відсутність, недодача корисних речовин починає дедалі більше відбиватися на роботі окремих систем органів прокуратури та тканин.

Починаються проблеми із зором, волосяним покривом (стоншується і випадає волосся), нігтями (стають ламкими), шкірою (стрімко старіє).

Страждає на імунітет, щитовидна залоза, репродуктивні функції, нервова система, знижуються когнітивні здібності, з'являються розсіяність, забудькуватість.

Може виникнути цинга, остеопороз, серцеві захворювання, втрата (набір) ваги, хронічна втома, депресія, психічні розлади, набряки, рак та багато інших захворювань.

Наслідки надлишку вітамінів

Систематичне надходження надлишків тих чи інших вітамінів так само небезпечно, як і дефіцит – гіпервітаміноз. Стан інтоксикації, коли надлишок речовини починає працювати проти організму.

Відбувається це при бездумному прийомі синтетичних жиророзчинних комплексів. Вони порушують початковий збалансований склад вітамінів в організмі.

Ознаки схожі з отруєнням, додаються інтенсивне випадання волосся, алергічні реакції, температура, судоми, погіршення зору, висихання шкіри.

Згодом в організмі починають розвиватися патологічні стани, що зачіпають життєво важливі органи. Щоб не нажити лиха, краще приймати вітаміни під наглядом фахівця.

Висновок

Молекули вітамінів – дивовижні речовини, які мають колосальні можливості. Вміють як допомагати людині, і шкодити. Головне правило для них – все добре в міру.

Шановні читачі, чи була ця стаття вам корисною? Чи спромоглася я розповісти вам про те, що таке вітаміни і які функції вони виконують у нашому організмі? Напишіть, будь ласка, у коментарях вашу думку про статтю, позначте її сильні та слабкі сторони, щоб я могла вдосконалити свій матеріал у майбутньому.

Avatar
Сушко Александра
Molo4nica.in.ua
Додати коментар