Дієта при жовчнокам’яній хворобі: авокадо, риба та вечірній келих вина

Дієта при жовчнокам'яній хворобі: авокадо, риба та вечірній келих вина

Дієта при жовчнокам’яній хворобі спрямована насамперед на те, щоб за допомогою харчування знизити рівень шкідливого холестерину в нашому організмі. Адже саме надлишки холестерину згодом перетворюються на каміння та доставляють масу занепокоєння та болю. Крім того. Дієта при жовчнокам’яній хворобі диктує і особливий режим харчування. 

Дієта при жовчнокам’яній хворобі «радить» є достатньо ненасичених жирів (такі продукти як авокадо, оливкова олія, риба), а також овочі та фрукти.

Правильні жири – основа харчування при жовчнокам’яній хворобі

Лікарі нерідко кажуть, що дієта при жовчнокам’яній хворобі має бути багата на жири. Щоправда, потім відразу одужують — правильними, тобто ненасиченими жирами. Справді, будь-які жири значно стимулюють роботу жовчного міхура, але лише ненасичені жири справді попереджають камнеутворення, оскільки вони регулюють кількість холестерину — свого роду «будівельного матеріалу» для майбутнього каміння. Отже, дієта при жовчнокам’яній хворобі має бути багата на такі продукти, як авокадо, оливкова олія, горіхи, деякі види риб.

Читайте також:  Топ-5 речей, які варто спробувати у сексі до 40 років

Фрукти, овочі та келих вина!

Але не тільки жири повинні входити до «обов’язкової програми» харчування при жовчнокам’яній хворобі. Ще одна важлива складова цієї дієти – овочі та фрукти, а також цільнозернові продукти, багаті на клітковину. Багаторічні дослідження показали, що жінки, чия дієта при жовчнокам’яній хворобі була багата на розчинну клітковину, відзначали явне поліпшення стану здоров’я, і ​​утворення каменів знижувалося більш, ніж на 35%.

Крім того, лікарі стверджують, що помірне вживання вина у харчуванні при жовчнокам’яній хворобі сприяє зниженню холестерину та допомагає значно зменшити ризик утворення каменів у жовчному міхурі. Добова норма – не більше 1-2 келихів вина. 

Дієта при жовчнокам’яній хворобі: що виключити з меню

Насамперед, із харчування при жовчнокам’яній хворобі необхідно виключити смажену їжу, продукти, насичені трансжирами, перероблені продукти (напівфабрикати). Їжа, багата на насичені жири і трансжири провокує напади печінкової коліки і утворення каменів. Крім того, дієта при жовчнокам’яній хворобі не допускає жодних голодувань. Різка втрата ваги – одна з поширених причин утворення каменів у жовчному міхурі, тому що скорочення їжі, що надходить в організм, кардинально змінює співвідношення холестерину та солей жовчних кислот.

Читайте також:  Як заощаджувати на одязі, не шкодячи своєму стилю? Рекомендації

Не можна сказати, що дієта при жовчнокам’яній хворобі відрізняється строгістю чи заборонами. Але, як і в більшості інших здорових дієт, у харчуванні при жовчнокам’яній хворобі панує основний принцип: у раціоні має бути максимально багато свіжих, чистих, органічних продуктів і якнайменше – перероблених, з хімічними добавками, насичених шкідливими жирами.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua