Цукор просто “злітає”: Що шкідливіше – хліб чи картопля, пояснила лікар

Часто тим, хто намагається скинути зайву вагу, радять відмовитися від картоплі та хліба. Такі ж рекомендації дають і людям із підвищеним цукром у крові. Наскільки це слушно, пояснила лікар-терапевт, нутриціолог, кандидат медичних наук Світлана Горяйнова.

Щодо картоплі, то важливо враховувати спосіб приготування. Дуже швидко підвищується рівень цукру на крові після смаженого продукту.

“Для того, щоб зрозуміти, наскільки небезпечна картопля фрі (і будь-яка картопля, що пройшла екстремальну термообробку) – можна порівняти її з глюкозою. Глікемічний індекс глюкози – 100, а картоплі фрі – 97”.

Лікар підкреслила, що регулярне вживання пюре, картоплі фрі може призвести до проблем із судинами та серцем. Найкраще готувати картоплю в шкірці, використовуючи мінімум води. Така страва корисна.

Читайте також:  Все ще не знаєте, з чим носити брюки та джинси карго? Ось 3 стильні прийоми

Загалом і картопля, і хліб (традиційний) рівноцінні за глікемічним індексом, обидва продукти можна прирівняти до глюкози, попередила лікар.

“Але при цьому картопля як овоч багата на мікроелементи і вітаміни. А хліб (пшеничний, житній, приготований на фабриці) практично не несе ніякої користі”, – підкреслила фахівець, порадивши звиклим до хліба віддавати перевагу цільнозерновому продукту, краще домашньому.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua