У мого друга харчова алергія. Чим я можу допомогти?

Харчова алергія часто зустрічається, і більшість з нас знають когось з алергією. Найбільш поширеними харчовими алергіями є арахіс, горіхи, молоко, яйця, соя, пшениця, риба та молюски. Але інші продукти можуть викликати серйозні алергічні реакції.

У мого друга харчова алергія. Чим я можу допомогти?

Їжа, яка може спричинити реакцію у людини, називається алергеном. Складність у тому, що ці алергени часто виявляються як інгредієнти в інших продуктах, про які ви ніколи не подумали б. Соя входить до складу злаків та консервованого тунця. У деяких м'ясних делікатесах для зв'язування використовують казеїн, молочний білок. Ця миска з морозивом? Насправді він може містити пшеницю.

Навіть продукти, що не містять алергенів як перераховані інгредієнти, можуть бути забруднені, якщо до них торкнеться хтось, хто мав справу з алергеном, або якщо вони виготовлені на устаткуванні, що також використовується для продуктів харчування, що містять алерген.

Все це ускладнює спостереження за продуктами, що викликають реакції.

Ось тут і з'являються друзі. Якщо ваш друг має харчову алергію, ви можете допомогти полегшити йому життя, не роблячи алергію центром вашого спільного проведення часу.

Читайте також:  Чи може дитина вловлювати почуття оточуючих?

Для людини з харчовою алергією наявність друзів, що підтримують і приймають, може мати велике емоційне значення. Наявність друзів, що підтримують, може навіть виявитися порятунком життя.

Що робити другові?

Ось кілька способів, якими ви можете допомогти:

  • Дізнайся подробиці. З'ясуйте, на які продукти у вашого друга алергія та які симптоми реакції. Такі симптоми, як висипання, свербіж, блювання або проблеми з диханням, можуть проявитися відразу або через деякий час після їди. Дізнайтеся, як ваш друг реагував на їжу у минулому. Іноді та сама алергія може проявлятися по-різному у час. Чим краще ви будете знайомі з тим, що може статися, тим легше вам визначити тригери і вжити заходів, якщо щось почне відбуватися.
  • Два розуми краще, ніж один. Допоможіть своєму другові пов'язати будь-які фізичні симптоми із можливістю харчової алергії. Наприклад, якщо ви прямуєте на заняття після обіду, а ваш друг відчуває нудоту або запаморочення, це може бути чимось більшим, ніж грип – це може бути реакція на те, що він з'їв за обідом.
  • Поставтеся до цього серйозно. Харчова алергія може бути небезпечною для життя. Якщо ви бачите, що ваш друг збирається з'їсти щось, що, як ви підозрюєте, спричинить алергічну реакцію, говоріть голосніше. Це особливо важливо в ті моменти, коли друг може бути відвернений або не звертає уваги. Наприклад, вживання алкоголю може вплинути на здатність людини приймати правильні рішення.
  • Якщо у вашого друга починають проявлятися симптоми, вживіть заходів і зверніться за допомогою. Утруднене дихання, слабкість чи стиснення у горлі може бути ознаками анафілаксії, важкої реакції, яка може призвести до смерті, якщо її лікувати. Негайно зверніться за допомогою цих симптомів.
  • Знаю що робити. Чи є у вашого друга автоін'єктор адреналіну на випадок реакції? Де його зберігає? Дізнайтеся, як це виглядає та як його використовувати, щоб ви могли допомогти, якщо почнеться серйозна реакція.
  • Чи не ділитесь їжею. Люди з тяжкою алергією повинні бути дуже обережними при приготуванні їжі. Так що бутерброд з індичкою, який ви зробили за допомогою того ж ножа, може викликати проблеми у вашого друга з алергією на арахіс, якщо ви їм поділіться. Також непогано тримати свій посуд при собі, щоб випадково не піддати одного впливу алергену.
  • Мийте руки з милом та водою після їжі. Ми всі знаємо, наскільки важливо мити руки перед їжею. Але миття посуду також важливо на випадок, якщо ви з'їли щось, що може викликати реакцію в друга. Добре спіньте великою кількістю мила та теплої води. Якщо у вас немає доступу до раковини, використовуйте серветку для рук замість дезінфікуючого засобу для рук, тому що дезінфікуючі рідини, гелі та спреї не позбавляють алергенів.
Читайте також:  Чи можна носити дитину на руках під час вагітності?

Нелегко стежити за етикетками та інгредієнтами у всьому. Можливо ніяково запитувати “Що тут є?” за обіднім столом у друга або відчувати, що ви стоїте в черзі в кафетерії, коли ви хотіли б насолоджуватися їжею та спілкуванням. Якщо ви не впевнені, коли висловитися або як бути корисним, запитайте свого друга, що він віддає перевагу.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар