Вітамін А під час вагітності

Вітамін А під час вагітності

Вітамін А – це жиророзчинний вітамін, який накопичується у печінці. Він під час вагітності необхідний для розвитку органів, очей та кісток дитини, а також кровоносної, дихальної та центральної нервової систем.

Вітамін А особливо необхідний жінкам, які ось-ось народять, тому що він допомагає у післяпологовому відновленні тканин. Він також допомагає підтримувати нормальний зір, бореться з інфекціями, підтримує вашу імунну систему та допомагає у жировому обміні.

Існує дві форми вітаміну А: попередньо сформований вітамін А та каротиноїди провітаміну А. Попередньо сформований вітамін А, також званий ретинолом, використовується безпосередньо організмом і міститься у продуктах тваринного походження, таких як яйця, молоко та печінку. Каротиноїди провітаміну А, наприклад, бета-каротин містяться у фруктах та овочах, і ваш організм повинен перетворити їх на ретинол.

Зазвичай ви можете отримати необхідний вітамін А з харчових джерел і в складі пренатального вітаміну. Високі дози попередньо приготовленого вітаміну А можуть спричинити вроджені дефекти.

Скільки вітаміну А потрібно вагітним жінкам?

Вагітні жінки віком 18 років та молодші: 750 мкг RAE на день.

Вагітні жінки віком 19 років і старше: 770 мкг RAE на день

Читайте також:  Чому деякі діти не мають пупка?

Жінки, які годують грудьми у віці 18 років і молодші: 1200 мкг RAE на день.

Жінки, які годують грудьми у віці 19 років і старші: 1300 мкг RAE на день.

Невагітні жінки 14 років і старше: 700 мкг RAE на день

Стандартом вимірювання вітаміну А є RAE (еквіваленти активності ретинолу), який заснований на ефективності та джерелі вітаміну А. Один мікрограм (мкг) ретинолу дорівнює 1 мкг RAE, але для отримання 1 мкг RAE потрібно 12 мкг бета-каротину або 24 мкг альфа-каротину .

Старішим стандартом виміру, який все ще використовується, особливо на етикетках харчових добавок, є Міжнародна одиниця виміру, або МЕ. МЕ нелегко перетворити на RAE.

Чи може бути занадто багато вітаміну А під час вагітності?

Під час вагітності важливо не отримувати надто багато попередньо приготовленого вітаміну А, який у великих дозах може спричинити вроджені дефекти та токсичність для печінки. Тим не менш, безпечно і корисно їсти багато фруктів та овочів з високим вмістом каротиноїдів.

Жінки віком 19 років і старші, незалежно від того, вагітні вони або годують грудьми, повинні отримувати не більше 3000 мкг попередньо сформованого вітаміну А з харчових добавок, джерел тваринного походження та збагачених продуктів щодня.

Читайте також:  Чи нормально, що новонароджений часто давиться, кашляє та чхає?

Це одна з причин, через яку важливо не збільшувати дозу вітамінів для вагітних і не приймати будь-які добавки, не порадившись зі своїм лікарем.

Продукти багаті на вітамін А

Фрукти та овочі, особливо помаранчеві та жовті, а також листова зелень, багаті бета-каротином, є найкращими джерелами провітаміну А.

Печінка, наприклад, яловича, теляча або куряча, у тому числі паштети та ліверна ковбаса, містить найбільшу кількість вітаміну А – настільки багато, що вам слід обмежити кількість, яку ви їсте під час вагітності, щоб бути впевненим, що ви не отримаєте надто багато відразу. Порція яловичої печінки вагою 100 гр може містити більш ніж у вісім разів рекомендовану добову кількість вітаміну А під час вагітності – більш ніж удвічі більше, ніж безпечно споживати за день!

Ось кілька хороших харчових джерел вітаміну А:

одна солодка картопля, запечена в шкірці: 1403 мкг РЕ
120 гр замороженого шпинату, відвареного: 573 мкг РАЄ
120 гр сирої моркви: 459 мкг РЕ
240 гр сиру Рікотта, частково знежиреного: 263 мкг РЕ
120 гр дині: 135 мкг РЕ
120 гр солодкого червоного перцю: 117 мкг РЕ
одне ціле манго: 112 мкг РЕ
одне велике яйце, зварене круто: 75 мкг РЕ
120 гр відвареної броколі: 60 мкг РАЄ

Читайте також:  Грудне вигодовування та рак

Як обробка, наприклад, подрібнення, натирання на тертці або вичавлювання соку, так і приготування їжі можуть полегшити засвоєння каротиноїдів провітаміну А. Ви також можете засвоїти більше, якщо з'їсте невелику кількість жиру біля чайної ложки одночасно.

Чи потрібна добавка вітаміну А під час вагітності?

Швидше за все ні. Зазвичай, не рекомендується приймати додатковий вітамін А під час вагітності. Більшість людей отримують достатньо вітаміну А зі свого раціону, а вітаміни для вагітних також містять вітамін А.

Дефіцит вітаміну А під час вагітності

Ознаки дефіциту включають ослаблену імунну систему та порушення нічного зору. Куряча сліпота або нездатність бачити при слабкому освітленні є найпоширенішим симптомом вагітних жінок з дефіцитом вітаміну А. Цей стан називається ксерофтальмією, і він призводить до того, що рогівка стає сухою та товстою.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар