Живлення вагітної жінки. Чого потрібно їсти більше, ніж зазвичай?

Живлення вагітної жінки. Чого потрібно їсти більше, ніж зазвичай?

Вагітній жінці потрібно більше кальцію, фолієвої кислоти, заліза та білка, ніж жінці, яка не чекає на дитину.

Фолієва кислота

Також відома як фолат, коли поживна речовина міститься в продуктах харчування, фолієва кислота є вітаміном групи В (вітамін В9) і має вирішальне значення для запобігання вродженим дефектам головного та спинного мозку дитини, відомим як дефекти нервової трубки.

Важко отримати рекомендовану кількість фолієвої кислоти лише з дієти. З цієї причини рекомендується жінкам, які намагаються завести дитину, приймати вітамінну добавку, що містить 400 мікрограмів фолієвої кислоти на день принаймні за місяць до вагітності. Під час вагітності організація радить жінкам збільшити кількість фолієвої кислоти до 600 мікрограмів (мкг) на день – кількість, що зазвичай міститься у щоденних вітамінах для вагітних.

Читайте також:  Чи моя сім'я має зробити щеплення від грипу, щоб захистити новонародженого?

Харчові джерела фолієвої кислоти: листові зелені овочі, збагачені або збагачені злаки, хліб та паста, а також боби та цитрусові.

Кальцій

Цей мінерал використовується для формування кісток та зубів дитини. Якщо вагітна жінка не споживає достатньої кількості кальцію, мінерал буде вилучено із запасів матері в її кістках і передано дитині для задоволення додаткових потреб вагітності. Багато молочних продуктів також збагачені вітаміном D, ще однією поживною речовиною, яка взаємодіє з кальцієм для розвитку кісток та зубів дитини.

Вагітним жінкам віком 19 років і більше потрібно 1000 міліграмів (мг) кальцію на день.

У скелеті доношеної дитини міститься близько 30 г кальцію, три чверті якого накопичується протягом останнього триместру вагітності, згідно зі статтею 2021 року, опублікованою в журналі Nutrients.

Читайте також:  Зміни шкіри після пологів

Крім здорового харчування вагітним жінкам також необхідно щодня приймати вітаміни для вагітних, щоб отримувати деякі поживні речовини, які важко отримати тільки з продуктів харчування, такі як фолієва кислота і залізо.

Харчові джерела кальцію: молоко, йогурт, сир, збагачені кальцієм соки та продукти, сардини або лосось із кістками, трохи листової зелені.

Залізо

Вагітним жінкам потрібно 27 міліграм заліза на день, що вдвічі перевищує кількість, необхідну жінкам, які не чекають дитини. Додаткова кількість мінералу необхідна вироблення більшої кількості крові, щоб постачати дитину киснем. Якщо вагітна жінка отримує занадто мало заліза, у неї може розвинутися анемія – стан, що призводить до втоми та підвищеного ризику інфекцій.

Щоб збільшити засвоєння заліза, здорова дієта під час вагітності повинна містити хороше джерело вітаміну С із стравами, що містять продукти, багаті на залізо.

Читайте також:  Як стати добрим батьком?

Харчові джерела заліза: нежирне м'ясо, птах, риба, сушені боби та горох, збагачені залізом злаки.

Білок

Під час вагітності необхідно більше білка, але більшість жінок не мають проблем з отриманням достатньої кількості продуктів, багатих білком, у тому раціоні. Білок – це поживна речовина-будівельник, тому що він допомагає будувати важливі органи для дитини, такі як мозок та серце. Рекомендується вагітним жінкам з'їдати не менше 60 г білка на день.
Харчові джерела білка: м'ясо, птах, риба, сушені боби та горох, яйця, горіхи, тофу.

Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар