Як уникнути листеріозу під час вагітності

Як уникнути листеріозу під час вагітності

Щоб уникнути зараження листеріозом та іншими бактеріями та вірусами харчового походження, дотримуйтесь цих рекомендацій при виборі, зберіганні та приготуванні їжі.

Уникайте небезпечних продуктів

Ви не можете визначити, чи містить їжа листерії, подивившись на неї або понюхавши. Тому вагітним жінкам важливо знати про продукти, які з найбільшою ймовірністю можуть бути заражені, та уникати їх. Тримайтеся подалі від:

  • М'ясних делікатесів
  • Риби холодного копчення
  • Готових салатів
  • Непастеризоване молоко
  • Сирих паростків
  • Старий чи не охолодженої дині. Охолодіть диню та їжте її протягом тижня. Якщо нарізана диня пролежала за кімнатної температури більше чотирьох годин, викиньте її.

Зберігайте продукти безпечно

  • Перевірте температуру в холодильнику та морозильній камері. У холодильнику вона має бути 2-5 С, а в морозильній камері – не нижче за нуль.
  • Не зберігайте їжу надто довго. Вживайте продукти, що швидко псуються і готові до вживання якнайшвидше після покупки, особливо після того, як ви їх відкрили, навіть якщо термін придатності ще не закінчився.
Читайте також:  Як виховати всебічно розвинену дитину? Прості правила

Ретельно готуйте їжу

  • Уникайте забруднення готових до споживання продуктів. Зберігайте будь-які потенційно забруднені продукти, наприклад, немиті продукти; сире м'ясо, птицю чи морепродукти, окремо від чистих продуктів, а також від приготовлених та готових до вживання продуктів. Використовуйте окремі дошки, тарілки та посуд для продуктів, а також для сирого м'яса, птиці, морепродуктів та яєць.
  • Мийте всі продукти. Ретельно вимийте або очистіть всі фрукти та овочі перед вживанням.
  • Ретельно приготуйте все м'ясо, птицю, рибу та яйця.
  • Ретельно розігрійте рештки. Зараження листериями може статися після того, як їжа вже була приготована чи оброблена. Бактерії можуть вижити і, на відміну від багатьох бактерій, продовжувати зростати в холодильнику.

Тримайте речі у чистоті

  • Мийте руки. Після дотику до сирої їжі, зміни підгузків, дотику до тварини або відвідування ванної мийте руки гарячою водою з милом не менше 20 секунд.
  • Мийте поверхні та посуд. Використовуйте гарячу мильну воду для миття стільниць, дощок, посуду, столових приладів та раковини після контакту з потенційно забрудненими продуктами.
  • Регулярно стирайте кухонні рушники. Використані кухонні рушники та серветки для миття посуду можуть містити бактерії. Регулярно мийте їх у гарячій воді. Кухонні губки також є потенційними джерелами бактерій, і їх важко ретельно очистити. Поміщення їх у посудомийну машину або мікрохвильову піч вбиває лише частину бактерій, тому, якщо ви використовуєте губки, часто замінюйте їх.
  • Вимийте холодильник. Лістерія – витривалий організм, який може вижити і навіть продовжувати рости за низьких температур. Регулярно мийте холодильник, у тому числі внутрішні стінки та полиці, гарячою водою з милом.
Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар