Харчування вагітних: що є, що обмежити, а чого уникати

Харчування вагітних: що є, що обмежити, а чого уникати

Під час вагітності важливо харчуватися правильно та їсти здорову їжу. Можна виділити п'ять груп продуктів харчування, які мають бути у вашому раціоні: фрукти, овочі, нежирний білок, цілісні злаки та молочні продукти.

При прийомі їжі рекомендується наповнювати половину тарілки фруктами та овочами, чверть цільними зернами і чверть джерелом білка, а також вживати молочний продукт при кожному прийомі їжі.

Фрукти та овочі

Здорова дієта під час вагітності повинна включати багато фруктів та овочів, особливо у другому та третьому триместрах вагітності. Потрібно з'їдати від 5 до 10 порцій фруктів та овочів щодня. Ці барвисті продукти містять мало калорій і багаті на клітковину, вітаміни і мінерали.

Пісний білок

Вагітні жінки повинні містити хороші джерела білка при кожному прийомі їжі, щоб підтримати зростання дитини. Багаті білком продукти включають м'ясо, птицю, рибу, яйця, боби, тофу, сир, молоко, горіхи та насіння. Пісне м'ясо – це м'ясо з нижчим вмістом жиру і, отже, нижчим вмістом калорій.

Цілісні зерна

Ці продукти є важливим джерелом енергії, а також містять клітковину, залізо та вітаміни групи В. Принаймні половина щоденних вуглеводів вагітної жінки повинна надходити з цільного зерна, такого як вівсянка, макарони з цільної пшениці або хліб та коричневий рис.

Читайте також:  Топ-9 програм для школи: Що завантажити?

Молочні продукти

Молочні продукти, такі як молоко, йогурт та сир, є хорошими дієтичними джерелами кальцію, білка та вітаміну D.

Продукти, які потрібно обмежити під час вагітності

Деякі продукти слід обмежити під час вагітності через вплив великих кількостей цієї їжі на майбутню матір та/або плід, що розвивається.

Кофеїн

Думки розділилися щодо того, чи потрібно вагітним жінкам пити каву або чай. Деякі рекомендують вагітним жінкам обмежити споживання кофеїну до 200 мг на день, що відповідає кількості, що міститься в одній чашці кави вагою 340 г. Вони кажуть, що зв'язок між кофеїном і передчасними пологами неясна.

Однак деякі недавні дослідження показують, що навіть цей рівень може бути пов'язаний із проблемами при народженні, такими як зниження зростання. Наприклад, дослідження, опубліковане в 2021 році в журналі JAMA Network Open, показало, що жінки, які пили всього півкубка кави на день, мали в середньому трохи менших дітей, ніж жінки, які не вживали кофеїну під час вагітності. Крім того, оглядове дослідження 2020 року, опубліковане в BMJ “Доказова медицина”, показало, що безпечного рівня споживання кофеїну для вагітних жінок або для тих, хто намагається завагітніти, не існує.

Читайте також:  5 коктейлів із шампанським

Риба з низьким вмістом ртуті

Риба є гарним джерелом пісного білка, а деякі види риби, у тому числі лосось та сардини, також містять омега-3 жирні кислоти, корисні жири, корисні для серця. Вагітним жінкам безпечно їсти від 225 до 340 г приготовленої риби та морепродуктів на тиждень, якщо це не риба з високим вмістом ртуті.

Продукти, яких слід уникати

Експерти можуть рекомендувати помірне споживання деяких продуктів, але щодо інших вони попереджають, що вагітним жінкам слід уникати їх взагалі.

Алкоголь

Рекомендується повністю уникати вживання алкоголю під час вагітності. Алкоголь у крові матері може передаватися безпосередньо дитині через пуповину. Багато жінок вживають алкоголь до того, як дізнаються, що вагітні, та дослідження 2021 року, опубліковане в Американському журналі акушерства та гінекології, показало, що ризик втрати дитини у жінки зростає з кожним додатковим тижнем вживання алкоголю низького рівня.

Риба з високим вмістом ртуті

Морепродукти, такі як риба-меч, акула, королівська скумбрія, марлін, оранж-грубіян, деякі види тунця та морської риби, містять високий рівень метилртуті, і їх слід уникати під час вагітності. Якщо людина регулярно їсть рибу з високим вмістом ртуті, ртуть може накопичуватися в її крові, і під час вагітності, ця ртуть може передатися дитині і пошкодити її мозок і нервову систему, що розвивається.

Читайте також:  Ідеї для новорічної фотосесії з дитиною

Непастеризовані продукти та сире м'ясо

Вагітні жінки піддаються високому ризику захворіти двома різними типами харчових отруєнь: листериозом, що викликається бактеріями листерії, та токсоплазмозом, інфекцією, що викликається паразитом Toxoplasma gondii.

Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі Reviews in Акушерство та гінекологія, листериоз приблизно в 20 разів частіше зустрічається у вагітних жінок, ніж у решти населення. Інфекція листерії може спричинити викидень, мертвіння, передчасні пологи, а також хворобу або смерть у новонароджених.

Щоб уникнути листериозу, рекомендується уникати наступних продуктів під час вагітності:

  • Непастеризоване молоко та продукти з нього, такі як фета, Брі, Камамбер, сири з пліснявою. Пастеризація включає нагрівання продукту до високої температури знищення шкідливих бактерій.
  • Хот-доги, м'ясні закуски та м'ясне асорті, якщо вони не розігріті до гарячої пари перед вживанням, щоб убити будь-які бактерії.
  • Салати з делікатесів, куплені в магазині, такі як салат із шинкою, салат із курки, салат із тунця та салат із морепродуктів.
  • Непастеризовані охолоджені м'ясні паштети.
Аватар
Коваль Юлія
Molo4nica.in.ua
Додати коментар