Здорове харчування до, під час та після пандемії COVID-19

Збалансована дієта та лікувальне харчування при COVID-19

Корисне харчування при коронавірусі для дорослих

Хоча на початку пандемії пропонувалося використовувати різні продукти для боротьби з вірусом, жоден з них не довів свою ефективність щодо захисту від зараження або прискорення процесу одужання від коронавірусу. Однак це не означає, що харчування зовсім не впливає на перебіг інфекції та відновлення після неї.

Незалежно від того, чи захворіла людина зовсім недавно або перенесла коронавірусну інфекцію кілька тижнів тому, загальні принципи харчування єдині. Насамперед, корисні дробові прийоми їжі невеликими обсягами – це сніданок, перекус, потім обід, полуденок та вечеря. Варто дотримуватися приблизно одного і того ж часу їди. Це покращує роботу травної системи.

Важливо підтримувати баланс за основними компонентами: варто уникати жирної та багатої вуглеводами їжі, є достатньо білкових продуктів (з білкових компонентів синтезуються захисні антитіла), отримувати з їжею достатньо мікроелементів та вітамінів.

Важливо пити більше рідини – на добу на додаток до їжі потрібно випивати близько двох літрів звичайної питної води.

Якщо ризик інфекції великий, пацієнт часто контактує з людьми, варто додати у звичне харчування продукти, багаті на вітаміни та мінерали:

  • аскорбіновою кислотою,
  • вітаміном А,
  • кальцієм,
  • цинком.

Корисними в раціоні будуть будь-які види цитрусових, смородина, ківі, яблука, капуста (у тому числі квашена), перець, свіжа зелень, буряк, журавлина та брусниця (або морси з ними).

Лікарі рекомендують урізноманітнити харчування молочною продукцією – молоко, йогурти без добавок, кефір, сметана, цілісні вершки, різні сорти сиру. Корисні білкові продукти жирна риба, курка, телятина, субпродукти. Потрібно їсти круп’яні страви, вживати олії, зменшити в раціоні продукти з легкими вуглеводами (цукерки, солодощі, випічка).

Читайте також:  Симптоми омікрон-штаму

Корисно олужнення внутрішнього середовища організму за рахунок прийому мінеральної води, овочів, зелені, фруктів та ягід.

Корисне харчування при коронавірусі для людей похилого віку

При розвитку ознак хвороби важливо, щоб харчування було багате на вітаміни, містило достатню кількість фруктів, овочів. Корисні продукти з усіх основних груп, але їсти потрібно не менше 4-5 разів на день, невеликими порціями за апетитом. Оптимальні відварені страви, тушковані та приготовлені на пару, смажених продуктів, надлишку тваринного жиру варто уникати.

У гостру фазу хвороби важливо максимально розширити раціон за рахунок овочевих та фруктових страв, білкової їжі, складних вуглеводів (каші, гарніри, супи). Не менш важливо збільшити об’єм рідини до 3 і більше літрів на добу.

Варто зменшити в раціоні їжу, багату жирами і холестерин, що підвищує, гострі, пекучі приправи, кондитерські вироби з надлишком цукру, консерви, кава, какао, ковбаси. Також варто відмовитись від страв фастфуду.

Найкраще виключити і алкоголь. Він провокує зневоднення, посилює інтоксикацію, погіршує загальний стан.

Якщо в період хвороби знижений апетит, не варто їсти через силу, це не піде на користь. Можна віддати перевагу різноманітним рідинам, вживати їжу по апетиту – чай з сухариками, легкі супи, рідкі каші, пудинги, молочні продукти. У міру поліпшення стану протягом 7-10 діб апетит почне відновлюватися. Після усунення симптомів потрібно ще близько 5-7 днів, щоб апетит прийшов у норму.

Корисне харчування при коронавірусі для дітей

Особливості харчування дітей при коронавірусі залежать від віку. Якщо це діти грудного віку, то їм життєво необхідне повноцінне грудне вигодовування. Тому годування дитини грудьми потрібно продовжувати, якщо мама чи малюк захворіли, і при цьому дитина цілком може самостійно смоктати груди. Якщо у малюка є слабкість, він не може прикладатись до грудей, потрібно годувати його зцідженим молоком. За відсутності грудного молока важливо підбирати адаптовані молочні суміші з пробіотиками, повноцінним складом нутрієнтів.

Читайте також:  Симптоми COVID-19 "Дельта"

Якщо це малюки, які отримують прикорми, їхнє харчування не змінюється, всі продукти вводяться за віком, але з поправкою на самопочуття. Якщо апетит дитини знижений, потрібно годувати його частіше, але малими порціями (нехай навіть по 2-3 ложки) та давати більше рідини (питна вода, компоти, дитячий чай).

У харчуванні при коронавірусі для старших дітей, що переходять на загальний стіл, особливих обмежень у зв’язку з коронавірусною інфекцією немає – дотримуються принципи харчування як при будь-яких ГРВІ.

Збалансована дієта та лікувальне харчування при COVID-19

Корисне харчування після коронавірусу

Поки що не отримано жодних наукових доказів, що різні дієти чи продукти харчування допомагають швидше відновитися після перенесеного ковіда. У методичних рекомендаціях, випущених Міністерством охорони здоров’я Міністерством науки та вищої освіти Російської Федерації щодо реабілітації пацієнтів з постковидним синдромом немає специфічних рекомендацій щодо харчування, пов’язаних саме з цим вірусом. Застосовуються принципи, розроблені для пацієнтів, які страждають на респіраторні та системні ураження різного ступеня тяжкості.

Загалом рекомендації досить прості. У харчуванні має бути багато цільнозернових, необроблених продуктів – це гречана, рисова, вівсяна, пшоняна та інші крупи. Корисні бобові (за умови хорошої переносимості).

Щодня потрібно вживати овочі та фрукти, зелень, ягоди в обсязі близько 400 г або більше. Це не тільки вітаміни та мінерали, а й рослинна клітковина, необхідна для нормалізації роботи кишечника.
Два-три рази на тиждень необхідно включати до раціону рибу (бажано морську, жирну) або морепродукти. Це джерела йоду, білка та омега-кислот. Не менш важливі горіхи, насіння, рослинні олії.

Читайте також:  Що таке коронавірус (Сovid 19). Симптоми

Щодня потрібні молочні продукти середньої жирності. Корисні сир, кисле молоко, кефір, сир, йогурти.
Популярні запитання та відповіді

Які продукти є небезпечними при коронавірусі?

Краще виключити жирну та гостру їжу, фаст-фуд, фрукти та овочі з твердою шкіркою, бобові, кондитерські вироби та солодощі, консервовані продукти. З напоїв слід відмовитися від алкоголю, оскільки він призводить до зневоднення; кава, какао, міцний чай.

Які продукти будуть корисними при хворобі?

По можливості, харчування має залишатися збалансованим за білками, жирами та вуглеводами.

Рекомендуються продукти, що містять вітаміни та мікроелементи. Допустимі цитрусові, яблука, смородина, ківі, солодкий перець, квашена капуста, кріп, петрушка, зелена цибуля, буряк, нежирні молочні та кисломолочні продукти (молоко, сир, сметана, кефір, йогурт), тверда риба , каші, горіхи, мед.

Чи потрібно змінювати звичне харчування після перенесеного ковіда, при постковидном синдромі?

У період відновлення після перенесеного захворювання не потрібно відразу повертатися до звичайного режиму та раціону харчування. Також не слід перевантажувати свій організм важкою їжею. За відсутності апетиту не змушуйте себе їсти через силу, краще збільшити до 3 літрів кількість рідини, що випивається.

Який питний режим оптимальний при хворобі та після неї?

Під час хвороби рекомендується пити багато рідини (до 3 літрів на день). Підійдуть слабогазовані мінеральні води, море, компоти, неміцний чай.

Avatar
Морека Світла
Molo4nica.in.ua
Додати коментар