Особливості харчування при коронавірусі

Особливості харчування при коронавірусі

Рекомендації щодо продуктів харчування при коронавірусній інфекції

Необхідно на період хвороби та після виключити вживання наступних груп продуктів:

  1. Солодке та здоба;
  2. Приправи;
  3. Соус, кетчуп, майонез;
  4. Ковбасні вироби та копченості;
  5. Напівфабрикати;
  6. Кава, шоколад;
  7. Алкоголь;
  8. Транс – жири (торти, вафлі, маргарин, фаст-фуд).

Ця категорія продуктів призводить до пригнічення функції імунної системи та порушує роботу нашої мікрофлори кишечника.

1. Імуномодулюючу функцію виконують:

  • Вітамін Д зменшує вивільнення прозапальних цитокінів, зменшує запальні реакції та ушкодження легень. Його ми можемо отримати з таких продуктів, як:
  1. жирна риба;
  2. яйця;
  3. Червона ікра;
  4. печінка, яловичина.
  • лікопін містяться в помідорах, грейпфрутах, шипшині та інших червоно-жовтогарячих плодах.
  • Селен: яйця, сир, насіння.
  • Протеїн – це будівельний матеріал для ферментів, інтерферонів, лейкоцитів тощо. Тому важливо забезпечити достатню кількість білка у раціоні. Вегетаріанцям слід доповнити раціон білковими добавками. Рекомендується вживати яловичину та баранину за рахунок повноцінного отримання амінокислот, які покращують метаболізм та функціональний стан імунних клітин.
  • Вітамін С – необхідні нутрієнти для лейкоцитів, покращуючи всмоктування заліза, тим самим дає можливість краще протистояти організму з інфекціями. Він також зменшує вироблення прозапальних цитокінів,
  • β-глюкан з грибів стимулюють вироблення імуноглобулінів, мають загальну імуностимулюючу, позитивно впливають на кишечник. Містяться у будь-яких грибах. З безпечних та доступних за ціною – гриб глива.
  • Пробіотики. При вживанні пробіотиків активуються імунні клітини дихальних шляхів, як наслідок – пошкодження легеневої тканини будуть меншими. (Кефір, йогурт, квашена капуста, кімчі, комбуча, м’які сири та хліб на заквасці)
Читайте також:  Чим небезпечний COVID-19 для дітей з онкологічними чи іншими захворюваннями?

Особливості харчування при коронавірусі

2. Гіпервідповідь імунної системи

Гіпервідповідь імунної системи або цитокіновий шторм – один із найнебезпечніших станів при SARS-CoV-2. На сьогоднішній день такі речовини розглядають як цитокіновий шторм, що потенційно пригнічує:

  • куркумін
  • бергамот;
  • ресвератрол, лютеолін.

Додайте в дієту при коронавірусі: куркуму, чай з бергамотом (краще зелений), какао, чорний виноград, селера, цитрусові.

3. На пригнічення вірусу та його здатності до розмноження впливають:

  • цинк (устриці, яловичина, насіння гарбуза, кешью, риба, молода баранина, м’ясо кроликів та курчат, яйця, яловича печінка, помідори, картопля, редька, капуста, часник, спаржа, цибуля, яблука, малина, інжир, чорна фініки, цитрусові, гречка, ячмінь, коричневий рис, вівсянка, мед, бобові) – підвищує імунний захист організму, бере активну участь у формуванні лімфоцитів, вироблення антитіл і має антимікробну активність
  • флавоноїди – це біологічно активні речовини, що містяться в продуктах рослинного походження. Флавоноїдами особливо багаті ягоди, всі види цитрусових, виноград, вишня та багато інших плодів, овочі та зелень, а також фруктові та овочеві соки, нектари та фрукти (блокує білок шипів коронавірусу тим самим попереджаючи клітинну інвазію) – апельсини, грейпфрут, й і кверцетин – зелені листяні овочі, броколі, цибуля, перець, яблуко виноград, чорний і зелений чай.
Читайте також:  Наслідки коронавирусу на серцево-судинну систему

4. Мелатонін

Для нормалізації сну та боротьби з тривожністю після перенесеної коронавірусної інфекції необхідний мелатонін – гормон сну. Має антиоксидантні, імуномодулюючі та протизапальні активності. Він сприяє нормалізації сну та зниження тривожності, благотворно впливає на стійкість та відновлення організму. Він утворюється з амінокислоти – триптофан, яку можна отримати з наступних груп продуктів: свіжа вишня, голландський та швейцарський сир, чеддер, бринза, пармезан, кролятина, курка, яловичина, сир, яйця, рис, індичка, червона ікра, кальмар, тріска, горбуша, скумбрія, банан, цвітна капуста, кешью, арахіс, мигдаль, фундук.

Що врахувати в їжі після коронавірусу та в процесі хвороби?

Одним із симптомів COVID-19 є втрата нюху. Тому уважно стежте за якістю продуктів, клейте стікери, щоб не з’їсти продукт і не отруїтися. Уникайте продуктів, що швидко псуються, та їжі без вказівки терміну придатності.

Боротьба з хворобою та відновлення після неї – це енерговитратний процес. Тому важливо, щоб харчування після коронавірусу і під час нього було легко засвоюваним і досить калорійним. Вживайте продукти зі щадною термічною обробкою, якнайбільше свіжих овочів і фруктів. Така стратегія дозволить отримувати необхідний обсяг вітамінів, мінералів та мікроелементів.

Аватар
Морека Світла
Molo4nica.in.ua
Додати коментар